Torna al blog

Navegar cap al futur: La Copa Amèrica ens apropa al mar

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela
Viu la Vela

La Federació Catalana de Vela s'ha compromès a convertir la Copa Amèrica en molt més que un esdeveniment esportiu. Aquest esdeveniment ofereix l'oportunitat de crear un llegat que beneficiï tota la ciutadania. Col·laborant amb diverses entitats i administracions, s'han iniciat projectes per impulsar l'esport de la vela a Catalunya, aprofitant l'impuls de la Copa Amèrica. Aquests projectes aborden tant l'àmbit esportiu com el social, connectant amb la comunitat i promovent valors com la inclusió, l'educació i la sostenibilitat.

Viu la Vela: Un mar d'aprenentatges per a 17.000 infants

El programa "Viu la Vela", impulsat per l'Ajuntament de Barcelona i coordinat per la Federació Catalana de Vela, té com a objectiu portar l'emoció de la Copa Amèrica i la pràctica de la vela a tots els centres d'educació primària de Barcelona. Aquesta iniciativa busca no només transmetre els valors inherents a l'esport de la vela, sinó també apropar els alumnes al medi marí, convertint-lo en un entorn d'aprenentatge emocionant i enriquidor. Amb la participació de 17.000 alumnes de sisè de primària de 359 centres educatius, aquest projecte ha demostrat ser un gran èxit. A més, cinc escoles de vela s'uneixen per oferir una experiència completa i formativa als infants.

Aventura Blava: La vela s'obre a tota la província de Barcelona

"Aventura Blava" és una iniciativa dirigida als alumnes de quart de primària de la província de Barcelona. Amb el suport de la Diputació de Barcelona, aquest programa convida els nens i nenes a descobrir la riquesa del mar català. La gran novetat és que permet a municipis sense costa gaudir de l'experiència de la navegació. Els alumnes participen en sessions divulgatives a terra i, posteriorment, naveguen en una sessió pràctica a bord d'embarcacions col·lectives, connectant directament amb el medi marí i aplicant els conceptes apresos.

Lliga Blava Escolar: La competència i els valors


La "Lliga Blava", amb el suport de la secretaria general de l'Esport i l'Activitat Física, complementa el programa Esport Blau Escolar. Aquesta lliga popularitza l'esport de la vela entre els centres educatius amb equips mixtos, promovent valors com el treball en equip i el respecte pel medi ambient. Els equips representen el seu centre educatiu, el seu club de vela i el seu municipi en diverses trobades, incloent regates lúdiques classificatòries que fomenten la participació i la competició saludable entre els escolars.

Vela per a Tothom: Inclusió a bord

"Vela per a Tothom" és un programa impulsat per la Federació Catalana de Vela i Barcelona Capital Nàutica, amb el suport de Mi Fundación Alex, l'Ajuntament de Barcelona i la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física. Aquest programa obre les portes de la vela adaptada a joves i adults amb discapacitat, millorant la seva qualitat de vida. Amb un enfocament inclusiu, aquest programa aposta per la democratització de l'esport de la vela, oferint cursos d'introducció a la vela adaptada i esdeveniments anuals com la "Kakapo Open Race". Aquesta regata internacional, patrocinada per Diagonal Mar i Clínica Mi Tres Torres, promou la inclusió i la igualtat d'oportunitats en el món de la vela, demostrant que el mar és un espai per a tothom, independentment de les seves capacitats.

Aula Blava: Conèixer i respectar el mar


"Aula Blava", en col·laboració amb Ports de la Generalitat, és una campanya divulgativa per als nens i nenes dels municipis costaners de Catalunya. Amb recursos educatius dinàmics i participatius, aquesta iniciativa promou el coneixement del medi marí i valors com el respecte a l'entorn i la seguretat a la mar, contribuint al creixement personal i desenvolupament integral de les noves generacions.

FoilCat: Noves oportunitats en la vela

El projecte "FoilCat", impulsat conjuntament amb Barcelona Capital Nàutica, apropa el foil als navegants catalans, creant el primer equip femení de foil català i oferint formació per aprendre a foilejar. Aquesta innovació permet a les embarcacions volar per sobre de l'aigua, proporcionant noves sensacions als navegants i mantenint la vela catalana com a referent en totes les seves vessants.

Amb totes aquestes iniciatives, la Copa Amèrica deixa un llegat que beneficia els clubs, les escoles de vela i la ciutadania, apropant el mar a les persones i fent créixer l'esport de la vela. Naveguem cap a un futur inclusiu i apassionant, on tothom pot gaudir dels valors i la màgia de la vela.

Amb aquestes iniciatives, la Copa Amèrica deixa un llegat positiu que beneficia clubs, escoles de vela i la ciutadania, apropant el mar a tothom i fomentant un futur inclusiu i apassionant en l'esport de la vela.


Vela Sostenible

Vela Sostenible: el millor residu és el que no es genera

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

El programa Vela Sostenible és una crida que totes i tots els navegants hem d'abanderar. Un...

Read more
Vela Sostenible

Vela Sostenible: el millor residu és el que no es genera

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

El programa Vela Sostenible és una crida que totes i tots els navegants hem d'abanderar. Un...

Read more