Torna al blog

Vela Sostenible: el millor residu és el que no es genera

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela
Vela Sostenible

El programa Vela Sostenible és una crida que totes i tots els navegants hem d'abanderar. Un compromís amb el nostre esport i amb el medi ambient que hem d'ensenyar als més petits i recordar als més grans perquè la nostra empremta no es converteixi mai en una cicatriu.

Què és la Vela Sostenible?

Popularment se sap que, a molts quilòmetres de distància de casa nostra, hi ha grans illes de plàstics dispersades arreu dels oceans, però no tothom és conscient que l’abocador més gran del món de microplàstics és el nostre mar, la conca del Mediterrani

Un fet que les persones que ens estimem el mar no ens podem permetre. Per això, la Federació Catalana de Vela, gràcies al suport d’un conjunt d’entitats implicades i compromeses amb la causa, va impulsar l’any 2017 la Vela Sostenible. Es tracta d’un programa capdavanter entre totes les federacions esportives catalanes de responsabilitat social corporativa, dirigit tothom que formi part de la Vela Catalana i destinat a la sensibilització i protecció de la riquesa del medi ambient i marí, que s’alinea amb el pla estratègic de la Generalitat Estratègia Marítima 2030. 

La sostenibilitat és una responsabilitat compartida de tots els col·lectius de l’esport de la vela. Des de la Federació, considerem que tenim un paper essencial en la preservació del medi ambient marí i la promoció d'una cultura de respecte cap a les aigües en què naveguem. La vela es basa en la bellesa i la riquesa del mar i, per tant, és el nostre deure protegir-lo per a les generacions futures.

A més, el canvi climàtic i la degradació del medi ambient són reptes reals i urgents que afecten directament el nostre esport. Les alteracions en el clima, l'acidificació dels oceans i l'augment del nivell del mar posen en perill les condicions de navegació i la diversitat dels ecosistemes marins. Amb el nostre programa de responsabilitat social, volem contribuir activament a frenar aquestes amenaces i adaptar-nos a un entorn canviant.

La sostenibilitat i la responsabilitat social són valors fonamentals en la societat actual i, com a federació esportiva, hem de ser un exemple de bones pràctiques i promoure valors com la consciència ambiental, la protecció dels recursos naturals i la reducció de l'impacte ecològic. Volem inspirar als nostres navegants, tècnics i tècniques, clubs i escoles de vela perquè adoptin accions concretes que afavoreixin la sostenibilitat en totes les seves facetes i se sumin a les diferents accions i projectes que, des de la Federació, impulsem:


Manual de Bones Pràctiques del Navegant


El Manual de bones pràctiques és una iniciativa inclosa dins del projecte de Vela Sostenible promogut i desenvolupat per la Federació Catalana de Vela amb el suport de Ports de la Generalitat.

Un recull d'hàbits, costums, idees per a fer que la nostra navegació, les nostres regates, escoles i clubs i la nostra estada al port sigui el més ambientalment sostenible possible. Entre totes contribuirem al manteniment de la qualitat de l’aigua de mar i de l’aigua dels ports, a la protecció de les espècies marines, a la disminució de la contaminació i afavoriment de l’estalvi d’energia i recursos.

Podeu consultar el Manual aquí!

Porta'm: hidratem consciències, reduïm residus


L'any 2020, amb motiu de la celebració del Congrés de la Vela Catalana, la Federació Catalana de Vela i Ports de la Generalitat van presentar davant de tot el col·lectiu de la Vela Catalana una campanya per reduir l’ús d’ampolles de plàstic d’un sol ús. Amb el missatge de “Hidratem consciències, reduïm residus” i amb la clara determinació d’aconseguir un mar sense plàstics, “Porta’m” va facilitar als Clubs i Escoles de Vela de Catalunya instaurar, dintre de les seves instal·lacions, un punt “Porta’m” de sensibilització on els socis i abonats, responent correctament un qüestionari sobre sostenibilitat, rebien una ampolla metàl·lica reutilitzable. 

Més info aquí!

Tallers sostenibles


El Manual de Bones Pràctiques del Navegant, elaborat conjuntament amb Ports de la Generalitat, posa a la disposició dels clubs i escoles de la Vela Catalana un gran ventall de tallers perquè els navegants, grans i petits, posin en pràctica i coneguin, mitjançant l’experimentació i la investigació, molts dels coneixements i consells del manual.

Descobreix els diferents tallers aquí!


Jornades de recollida de residus: Per un mar sense residus


Amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, la Federació fomenta entre els Clubs i les Escoles de Vela l’organització, durant tot l’any, de Jornades de Recollida de Residus en els municipis costaners.

Aquestes accions de recollida de residus són una bona mostra del compromís del conjunt de la Vela Catalana (clubs, tècnics, navegants...) amb el medi ambient en particular i amb la societat en general.

La Federació l'Agència de Residus de Catalunya impulsen aquestes accions des de l'any 2017 i des de llavors s'hi sumen una trentena de clubs i escoles de vela de tot el país. 

Campanya conscienciació sequera a Catalunya: Cada petit gest és una gran contribució

Amb motiu de la sequera que viu Catalunya, des de la Federació, impulsem una campanya de conscienciació destinada a tots els navegant de la Vela Catalana perquè facin un ús responsable de l'aigua, la climatització i de l'energia. El lema de la campanya "Cada petit gest és una gran contribució" anima a incloure petits hàbits en el dia a dia dels navegants perquè no malbaratin l'aigua. 

Punts de recollida selectiva ECOEMBES

La Federació Catalana de Vela i ECOEMBES van signar un conveni per dotar de mitjans per a la separació en origen d’aquests centres nàutics per tal de fomentar la recollida selectiva de residus i el seu posterior reciclatge. Aquesta iniciativa esdevé fonamental per a la preservació del medi ambient, un compromís que la Federació Catalana de Vela manté com a prioritari dintre de la seva política de Responsabilitat Social Corporativa i que és la raó de ser d’Ecoembes des de la seva creació l’any 1996.

El projecte, que es portarà a terme en els propers mesos, preveu la instal·lació de punts de recollida selectiva a les instal·lacions dels clubs i escoles de vela de Catalunya. Així mateix, es realitzaran campanyes de sensibilització dirigides als navegants dels centres nàutics per a fomentar la recollida selectiva i el reciclatge.

 

Des de la Federació seguirem treballant per la preservació del medi ambient marí i la promoció d'una cultura de respecte cap a les aigües en què naveguem, impulsant projectes i teixint sinergies amb altres entitats!


Descobreix les millors activitats d'estiu per als teus fills amb les escoles de la vela catalana

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

L'estiu està a punt de començar i si esteu buscant una activitat divertida i refrescant per als...

Read more

T’agradaria navegar a més velocitat i amb un millor angle de cenyida? Aprèn els secrets per optimitzar el teu contrapès

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Amb aquesta tècnica aconseguiràs fer el màxim contrapès especialment durant la navegació en rumbs...

Read more