Blog de la Vela Catalana | La Vida és Vela

Consells per a navegar hidratats i protegits del Sol

Written by Federació Catalana de Vela | Jul 15, 2022 1:48:22 PM

Aprendre a navegar de forma segura inclou un conjunt d’hàbits que s’han d’interioritzar per a evitar la deshidratació i els efectes negatius del Sol en la nostra pell. Per això, a continuació et donarem els millors consells en matèria d’hidratació i protecció solar quan se surt a navegar.  

Hidratació en la navegació

S’han de proposar algunes maneres per mantenir-se hidratat correctament com beure encara que no es tingui la sensació de set (aleshores ja seria tard), consumir aliments amb alt contingut d’aigua i vigilar aliments o begudes amb alts continguts de sals o sucres.

Beure aigua de mar és molt perjudicial, no només no ens hidratarà, sinó que ajuda a deshidratar-nos encara més ja que el cos ha d’expulsar l’excés de sals ingerides.

Totes les cèl·lules i els nostres òrgans depenen de l’aigua. Ens podem deshidratar per un excés de consum d’aigua (degut a un esforç intens) o per no beure’n suficient. Algunes de les funcions de l’aigua són la regulació de la freqüència cardíaca i de la pressió arterial, transport de nutrients i oxigen, regular la temperatura corporal, lubricació de les articulacions, generar saliva o eliminar toxines.

Alguns dels símptomes de la deshidratació són el mal de cap, la pell seca, la incapacitat per a suar, fatiga o debilitat, mal humor o mareig. Sense entrar en dades concretes, en diferents estudis es publica que només amb un 2% de deshidratació ja hi ha un descens de la capacitat termoreguladora i fins a un 20% de pèrdua de capacitats en el rendiment esportiu.

Protecció solar quan naveguem

Tothom té coneixement dels efectes negatius que pot tenir el sol en abundància a la nostra pell, per tant hem de donar-li la importància que té per mantenir la salut a curt i llarg termini.

D’altra banda, en estudis recents, es valora els possibles efectes negatius al medi marí d’alguns components en cremes solar així que procurarem explicar-ho, parant atenció als tipus de cremes solars que utilitzem. Intentarem que la pell absorbeixi la crema abans de fer-nos al mar i cobrir la major part del cos amb roba adequada.

Què podem fer per protegir-nos del sol en esports a l’aire lliure?

  • Evitar les hores centrals del dia (en l’esport de la vela, sembla difícil d’aconseguir ja que les millors condicions de vent acostumen a donar-se al migdia)
  • Utilitzar gorra i ulleres de sol de qualitat
  • Utilitzar roba adequada que cobreixi gran part del nostre cos com licres llargues
  • Utilitzar crema solar de la millor manera i procurar que respectin el medi marí

 

Si vols començar a navegar, t'animem a que visitis aquesta pàgina!