Torna a la portada del blog

Consells per a navegar hidratats i protegits del Sol

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Aprendre a navegar de forma segura inclou un conjunt d’hàbits que s’han d’interioritzar per a evitar la deshidratació i els efectes negatius del Sol en la nostra pell. Per això, a continuació et donarem els millors consells en matèria d’hidratació i protecció solar quan se surt a navegar.  

Hidratació en la navegació

S’han de proposar algunes maneres per mantenir-se hidratat correctament com beure encara que no es tingui la sensació de set (aleshores ja seria tard), consumir aliments amb alt contingut d’aigua i vigilar aliments o begudes amb alts continguts de sals o sucres.

Beure aigua de mar és molt perjudicial, no només no ens hidratarà, sinó que ajuda a deshidratar-nos encara més ja que el cos ha d’expulsar l’excés de sals ingerides.

Totes les cèl·lules i els nostres òrgans depenen de l’aigua. Ens podem deshidratar per un excés de consum d’aigua (degut a un esforç intens) o per no beure’n suficient. Algunes de les funcions de l’aigua són la regulació de la freqüència cardíaca i de la pressió arterial, transport de nutrients i oxigen, regular la temperatura corporal, lubricació de les articulacions, generar saliva o eliminar toxines.

Alguns dels símptomes de la deshidratació són el mal de cap, la pell seca, la incapacitat per a suar, fatiga o debilitat, mal humor o mareig. Sense entrar en dades concretes, en diferents estudis es publica que només amb un 2% de deshidratació ja hi ha un descens de la capacitat termoreguladora i fins a un 20% de pèrdua de capacitats en el rendiment esportiu.

hidratació

Protecció solar quan naveguem

Tothom té coneixement dels efectes negatius que pot tenir el sol en abundància a la nostra pell, per tant hem de donar-li la importància que té per mantenir la salut a curt i llarg termini.

D’altra banda, en estudis recents, es valora els possibles efectes negatius al medi marí d’alguns components en cremes solar així que procurarem explicar-ho, parant atenció als tipus de cremes solars que utilitzem. Intentarem que la pell absorbeixi la crema abans de fer-nos al mar i cobrir la major part del cos amb roba adequada.

Què podem fer per protegir-nos del sol en esports a l’aire lliure?

  • Evitar les hores centrals del dia (en l’esport de la vela, sembla difícil d’aconseguir ja que les millors condicions de vent acostumen a donar-se al migdia)
  • Utilitzar gorra i ulleres de sol de qualitat
  • Utilitzar roba adequada que cobreixi gran part del nostre cos com licres llargues
  • Utilitzar crema solar de la millor manera i procurar que respectin el medi marí

protecció solar

 

Si vols començar a navegar, t'animem a que visitis aquesta pàgina!

 


Aprendre a navegar en creuer

Vela de Creuer: el plaer de navegar, l'emoció de competir

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Quan a la passió pel mar i la vela hi afegim tot allò inherent a la competició, el resultat és un...

Read more
25 paraules terminologia navegar a vela

25 paraules que tot navegant ha de conèixer

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Et presentem les principals paraules que has de conèixer si estàs aprenent a navegar: babord,...

Read more