Torna a la pàgina principal del blog

Els beneficis de l'esport de la vela en els infants

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela
Els beneficis de l'esport de la vela en els infants

La vela és un dels esports més complets del món on, a més a més de passar-s'ho la mar de bé navegant, els infants desenvolupen habilitats físiques, cognitives, emocionals i socials. Una activitat esportiva fascinant i desafiant que aporta molts beneficis als seus practicants més petits. I és que, cal recordar, que els nens i nenes són esponges i absorbeixen tot allò que els envolta, influint directament en el seu desenvolupament i aprenentatge. Entre tots aquests beneficis destaquem els següents:

Fomenta els valors de mar

Es formaran adquirint valors socials i esportius com són la igualtat, el respecte a l'entorn, la presa de decisions, la inclusivitat i la diversitat, la tolerància, la iniciativa, el joc net, l'esperit d'equip i la companyonia. Valors fonamentals si pensem en una societat més justa, tolerant, equitativa i equilibrada en l'àmbit dels drets humans, del respecte pel medi ambient i de l'àmbit econòmic. Aspectes claus i transcendents en la vida diària de les persones. 

Un esport que exercita cos i ment

Adquiriran habilitats físiques i psíquiques com són la concentració, l'equilibri, la força, la resistència, la coordinació, el desenvolupament cognitiu, l'autonomia i el treball en equip. En definitiva, la vela és un esport molt complet que proporciona un gran ventall de beneficis tant pel cos com per la ment, generant benestar en tots els seus practicants. 

L'aventura de connectar amb la natura

 
La vela és una apassionant aventura que es practica al pavelló més gran del món, el mar, on s'ensenya a respectar l'entorn perquè la nostra empremta mai es converteixi en una cicatriu pel medi ambient. El contacte directe amb el mar, la seva bellesa, la seva vida i la seva immensitat és una forma única d'entendre perquè és tan important tenir cura pel medi ambient no només quan estem navegant, sinó també en situacions del dia a dia. En el món de la vela els infants creixen sent molt coneixedors del valor de reciclar o fer un ús responsable de l'aigua. 
 

El mar: una font natural de benestar


Quan els pediatres, les àvies i innumerables estudis científics estan d’acord, significa que no hi ha debat: el contacte amb el mar allibera endorfines (hormones de la felicitat) i té propietats molt saludables pel creixement i per l’organisme dels infants. 
 

Somriures de mar, records per a tota la vida

 
Provaran noves experiències i faran nous amics en entorns molt familiars i saludables com són els clubs i les escoles de vela de Catalunya. Les activitats que faran es convertiran en vivències úniques que perduraran per sempre en el seu record.
 

Consolidar coneixements escolars


La cita “Digues-m'ho, i ho oblidaré. Mostra-m'ho i ho recordaré. Involucra'm i ho aprendré.” de Confuci exemplifica com l’esport de la vela pot ajudar als més petits a consolidar coneixements apresos en el col·legi d’una manera transversal, fomentant ciutadans i ciutadanes crítics, amb opinió pròpia, autònoms i que siguin capaços de resoldre nous reptes en cooperació amb els altres. Entre aquests coneixements destaquen: la física, la història, la geografia, la meteorologia i les matemàtiques.
 

Els clubs i les escoles de vela de Catalunya, el lloc ideal on desenvolupar les seves habilitats

 
A Catalunya tenim la gran sort de gaudir d'un bon nombre de clubs i escoles de vela on els més petits i les més petites de casa gaudeixin d'aquests beneficis, valors i aventures durant tot l'any, ja sigui gràcies als casals d'estiu, els cursos o les activitats extraescolars. A més a més, cada vegada són més escoles de vela que per ensenyar a navegar fan ús de la pionera metodologia de la Vela Catalana que es focalitza en la millora contínua perquè l'aprenentatge sigui òptim.

 

Vela Infantil de competició

Molts dels nens i nenes que aprenen a navegar a les escoles de vela decideixen continuar practicant aquest esport endinsant-se en el món de les regates mitjançant cursos d’iniciació a la competició. 

En aquest àmbit, a la navegació de lleure se li han de sumar factors com l’estratègia, la tàctica i la improvisació per fer front a unes condicions meteorològiques canviants i assolir millors resultats esportius. A més d’aquests trets, per assolir l’èxit en una competició, un bon regatista ha de saber posar a punt l’embarcació perquè sigui ràpida, ha de gaudir d’unes bones condicions físiques, ha de conèixer el reglament i ha de tenir una bona tècnica per executar les maniobres. Tot això, sense perdre de vista que els nens i nenes han de divertir-se competint i ser ambaixadors dels valors i la cultura de mar. 

A Catalunya, les dues classes amb un major nombre de flotes infantils són l’Optimist en vela lleugera i el Techno 293 en windsurf. Totes dues celebren regates periòdicament arreu de Catalunya i permet als infants conèixer bona part dels municipis del litoral català. 
 
 
casals d'estiu de vela
cursos de vela extraescolar
activitats d'estiu de vela
Aprendre a navegar a vela
Default image alt text
5 An optional caption for the image that will be added to the gallery. Enter any descriptive text for this image that you would like visitors to be able to read.
 
 


Tècnics de la vela catalana

Tècnics i tècniques de la Vela Catalana: els impulsors de l'ensenyament de la vela

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Si hi ha alguna cosa del tot imprescindible més enllà d'unes bones condicions climatològiques per ...

Read more
Dret de pas en la navegació a vela

Encara no coneixes els principals drets de pas quan naveguem?

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Per a navegar i gaudir del mar amb plenitud és imprescindible fer-ho de forma segura per a evitar...

Read more