Back to Blog

Aprendre a navegar: La vela com a eina educativa a Catalunya

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Finalitza el curs escolar i la vela ha estat més present que mai als centres educatius de Catalunya gràcies als programes de vela escolar impulsats per la Federació Catalana de Vela. Amb el suport de les administracions i diferents entitats que han confiat en l'esport de la vela i en la gestió de la nostra Federació, estem fomentant la pràctica d'aquest esport i també inculcant valors importants i contribuint al desenvolupament integral dels infants.

La Federació Catalana de Vela està compromesa amb la promoció de la navegació entre els més joves. Amb programes com "Viu la Vela", "Aventura Blava", "Lliga Blava Escolar", "Aula Blava" i el programa més consolidat, "Esport Blau Escolar", apropem la vela a milers d'infants i joves de tot Catalunya.

El programa "Viu la Vela", impulsat per l'Ajuntament de Barcelona i coordinat per la Federació Catalana de Vela, porta l'emoció de la vela a més de 17.000 alumnes de sisè de primària de 359 centres educatius de Barcelona. Cinc escoles de vela de Barcelona (RCMB, RCNB, Cnat Barcelona, CMV Barcelona i BISC) col·laboren per oferir una experiència educativa i emocionant al medi marí. A més, s’han format 150 tècnics i tècniques per garantir una ensenyança de qualitat.

Per altra banda, Aventura Blava, amb el suport de la Diputació de Barcelona, permet als alumnes de quart de primària de la província descobrir la riquesa del mar català. Aquest programa estima que més de 10.000 alumnes de 250 centres educatius participen en sessions divulgatives a terra i pràctiques de navegació, incloent municipis sense costa. Hi participen 12 escoles de vela: Base Nàutica de Pineda, CN d’Arenys de Mar, CN El Balís, Vela Mataró, CN Vilassar de Mar, CN Premià, CN El Masnou, BISC, Vela el Prat, CN Castelldefels, CN Sitges i CN Vilanova.

Amb el suport de la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física, la "Lliga Blava Escolar" fomenta la competició saludable i els valors de treball en equip i respecte pel medi ambient. Aquest programa, continuïtat de l'Esport Blau Escolar, s'organitza en format Match Race / Round Robin i inclou tres trobades: mensual, territorial i final. Amb la participació de 90 centres educatius i 24 escoles de vela, aquesta iniciativa també inclou clínics per a la formació de tècnics i l'impuls d'esdeveniments anuals.

Al mateix temps, Aula Blava, en col·laboració amb Ports de la Generalitat, complementa tots els altres programes amb materials educatius dinàmics i participatius. Es divideix en quatre grans blocs de coneixement: medi marí, seguretat al mar, medi ambient i l’esport de la vela. Aquesta campanya inclou plafons informatius, fitxes pràctiques i un portal web interactiu, amb la participació de 23 clubs i escoles de la Vela Catalana.

El programa Esport Blau Escolar és el programa insígnia de la Federació Catalana de Vela. Aquesta iniciativa, impulsada l'any 2017, és una referència a tot Catalunya i està dissenyada per introduir la vela en el currículum escolar dels alumnes de cinquè i sisè de primària. Es tracta d'un programa complet i transversal que, gràcies al suport de la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física, permet als alumnes descobrir el món de la vela durant el curs escolar, integrant coneixements teòrics amb la pràctica directa al mar. Actualment, ha format a més de 15.000 nens i nenes de Catalunya, està present a una vintena de municipis i 90 centres educatius

La vela és un esport complet que desenvolupa habilitats físiques, cognitives, emocionals i socials. Els infants aprenen valors com la igualtat, el respecte, la presa de decisions, la inclusivitat, la diversitat, la tolerància, la iniciativa, el joc net, l'esperit d'equip i la companyonia. A més, adquireixen habilitats com la concentració, l'equilibri, la força, la resistència, la coordinació, l'autonomia i el treball en equip. El contacte directe amb el mar fomenta la consciència mediambiental i el respecte per la natura, contribuint a formar ciutadans responsables i crítics. Navegar també allibera endorfines, proporcionant benestar físic i mental, i generant records inesborrables.

A Catalunya, tenim una xarxa de més de 70 Escoles de Vela Reconegudes que recorren els 826 km de costa. Aquestes escoles garanteixen una formació de qualitat i utilitzen una metodologia pionera enfocada en la millora contínua de l'aprenentatge. Molts nens que aprenen a navegar a les escoles de vela continuen practicant aquest esport i participen en regates mitjançant cursos d'iniciació a la competició. Classes com l'Optimist i el Techno 293 permeten als infants conèixer diversos municipis del litoral català i desenvolupar habilitats en estratègia, tàctica i improvisació.

Els tècnics i tècniques de la vela catalana són claus en la formació dels nous navegants. Amb més de 300 professionals, aquests instructors han rebut una formació reglada per garantir un ensenyament òptim, transmetent la seva passió i coneixements amb entusiasme i paciència. L'esport de la vela és una activitat extraescolar que fomenta la confiança, la responsabilitat, la concentració i la cooperació. A través de la vela, els nens connecten amb la natura i consoliden coneixements escolars en disciplines com les matemàtiques, la física i la biologia. Aquesta activitat és ideal per al desenvolupament integral dels més joves.

La Federació Catalana de Vela està orgullosa de fomentar l'amor pel mar i la navegació entre els més joves a través de diversos programes de vela escolar. Els beneficis físics, cognitius i emocionals que aporta aquest esport són incomparables. Us animem a descobrir les escoles de vela de Catalunya i a submergir-vos en aquesta apassionant aventura.

Per a més informació sobre els nostres programes, activitats extraescolars i com inscriure els vostres fills, visiteu el nostre web: www.vela.cat


Amb l'inici del curs escolar, tornen els programes de Vela Escolar!

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Coincidint amb l'inici del nou curs 2023-2024, la Federació Catalana de Vela, en col·laboració amb...

Read more
escoles de vela de catalunya

Escoles de Vela Reconegudes de Catalunya, Escoles amb Denominació d’Origen

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Les gambes de Palamós, l’oli de Siurana, les anxoves de l’Escala o el cava del Penedès, a Catalunya...

Read more