Si hi ha alguna cosa del tot imprescindible més enllà d'unes bones condicions climatològiques per aprendre a navegar, és la figura del tècnic. Ell és el veritable impulsor del nostre esport gràcies a la passió amb la qual transmet l'experiència i els coneixements que té de la navegació i la cultura de mar.
"L'ensenyament que deixa empremta no és el que es fa de cap a cap, sinó de cor a cor". Amb aquesta cita de l'escriptor nord-americà Howard G. Hendricks, des de la Federació Catalana de Vela volem posar en valor la figura dels més de 300 tècnics i tècniques de la vela catalana, un col·lectiu clau i imprescindible perquè, dia rere dia, Catalunya sumi nous adeptes a aquest esport.
I és que la tasca de formar navegants és més que transmetre les competències per practicar l'esport de la vela. És la capacitat de fer-ho amb passió, entusiasme, claredat i, sovint, paciència, un conjunt de condicions imprescindibles perquè el que s'ensenya perduri en el temps.
Una professió, mil horitzons
Iniciar-se com a tècnic de la vela catalana és obrir-se camí en un ampli ventall de possibilitats professionals. Els tècnics i tècniques de la vela catalana tenen l'oportunitat de treballar com a instructors, entrenadors, coordinadors, organitzadors d'esdeveniments esportius, directors tècnics o directors d'escola.
Una àmplia oferta formativa
L'Escola Catalana de Vela gestiona la formació de tècnics i jutges de la vela catalana, i vetlla perquè gaudeixin d'una formació, reglada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, que respongui a les necessitats del sector: distribució curricular flexible, set seus de formació repartides de nord a sud del país i la possibilitat de fer les pràctiques en una de les 70 escoles de vela reconegudes per la Federació.
A més de les formacions relacionades amb la vela lleugera, el windsurf i el creuer, hi ha la possibilitat de disciplines més joves com és el cas del kitesurf.
Formació contínua
Els tècnics i les tècniques de la vela catalana, gràcies a ll'ampli ventall de formacions contínues que ofereix la Federació Catalana de Vela, gaudeixen de la possibilitat de compaginar la feina als clubs i les escoles amb l'actualització formativa d'una manera flexible i adaptada a les necessitats i inquietuds que puguin tenir.
D'una banda, els clínics esportius són unes formacions que tenen com a objectiu donar eines i recursos teòrics i pràctics perquè els tècnics i tècniques de la vela catalana s'especialitzin en les diferents modalitats de vela que es practiquen a Catalunya. Aquests clínics neixen de la voluntat del Comitè de Tècnics de la Vela Catalana com una aposta per una formació completa que millori l'ensenyament de la vela.
De l'altra, els Dimecres de Vela són formacions teòriques, dirigides a tots els col·lectius de la vela catalana, que tracten temes transversals de l'esport de la vela com és la vela inclusiva, la sostenibilitat, la seguretat o la comunicació, entre d'altres.
A Catalunya gaudim d’una metodologia d’ensenyament pionera
La Vela Catalana ha desenvolupat al llarg dels últims anys una metodologia d’ensenyament pionera que es focalitza en la millora contínua perquè el teu aprenentatge sigui òptim. Aquesta metodologia es divideix en tres nivells i cada un d’ells disposa d’un ampli ventall d’exercicis perquè interioritzis els conceptes i les maniobres de la navegació.
Una professió anual
Un dels grans reptes assolits per la vela catalana aquests últims anys és la desestacionalització de la pràctica esportiva, un fet que ha estat possible gràcies als diferents programes de vela escolar i les activitats extraescolars que actualment desenvolupen i que permeten als tècnics i tècniques tenir feines anuals i no de temporada. Des del 2015 i fins avui, s'ha duplicat el nombre anual de tramitació de carnets d'escola. Aquest canvi de paradigma permet la professionalització del sector i, en conseqüència, la possibilitat que molts tècnics que s'inicien en el món laboral la temporada d'estiu segueixin vinculats al sector laboralment durant tot l'any.