Tornar a la pàgina principal

Quina roba necessitem per a navegar?

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela
Roba i material per a navegar a vela

En general, cada activitat requereix un equip tècnic específic. A l’esport de la vela s’utilitza roba tècnica per diferents funcions com poden ser la seguretat, l’estabilitat tèrmica, la protecció solar i evidentment, per requeriments tècnics de la navegació. A continuació et mostrem les principals peces de roba i material perquè aprenguis a navegar a vela amb totes les garanties:

  • Armilla salvavides: s’ha d’utilitzar en tot moment per seguretat. Només amb l’armilla salvavides garantim la nostra flotabilitat en tot moment. Alguns models elaborats amb materials de neoprè, també són útils per combatre el fred. És recomanable que a dins d’una butxaca s’hi dugui un xiulet per poder avisar en cas d’home a l’aigua. Els navegants més experimentats i autònoms, poden portar un estri com una navalla per poder tallar un cap en un moment d’emergència.
  • Licra: pot ser pel tronc superior o inferior. Depenent del gruix serveix per combatre el fred, però s’utilitza especialment per evitar els rajos solars al cobrir la nostra pell. A l’hivern solen ser de colors foscos i a l’estiu de colors clars.

  • Neoprè: element clau per combatre el fred. Depenent del gruix i del material serà més o menys flexible i és recomanable pràcticament a totes les estacions de l’any utilitzant neoprens entre 1 i 3 mm a l’estiu i entre 3 i 5 mm a l’hivern.
  • Tallavents: és una peça de tronc superior normalment impermeable que ens ajuda a combatre el fred, semblant a una jaqueta. Molt útil per la versatilitat que ens dona, ja que és fàcil de treure i posar per adaptar-nos a diferents moments durant la navegació.
  • Escarpins: és el calçat específic per a navegar i protegeixen els peus de possibles ferides o cops. Són de neoprè per mantenir la temperatura i poder-se mullar. N’hi ha de diferents gruixos per cada època de l’any.
  • Gorres i ulleres de sol: s’ha de combatre el sol i la millor manera és tapar-nos els ulls i el cap. La gorra també recull el cabell llarg i evita que es pugui enganxar a qualsevol politja o peça de l’embarcació.
  • Goma de cabell: ajuda a recollir el cabell i que no es pugui enganxar a qualsevol politja o peça de l’embarcació.
  • Guants: ens protegeixen de ferides a les mans que hauran de subjectar caps habitualment abrasius, especialment si tenim les mans mullades.
  • Arnès o pantalons durs: ens ajuda a mantenir certa flotabilitat, però la funció principal és la de poder fer contrapès enganxats al trapezi o a la cingla o cintó (cincha)

Si vols començar a navegar, t'animem a que visitis aquesta pàgina!


10 motius per aprendre a navegar a vela

10 motius per aprendre a navegar a vela

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Si has arribat fins aquí és perquè, possiblement, t’estàs plantejant aprendre a navegar a vela. Per...

READ MORE

Consells per a navegar hidratats i protegits del Sol

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Aprendre a navegar de forma segura inclou un conjunt d’hàbits que s’han d’interioritzar per a...

READ MORE