Torna al Blog

Vela de Creuer: el plaer de navegar, l'emoció de competir

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela
Aprendre a navegar en creuer

Quan a la passió pel mar i la vela hi afegim tot allò inherent a la competició, el resultat és un esport complet en el qual les emocions estan a flor de pell. Les sensacions que desperta la vela de creuer es multipliquen quan aquesta es converteix en un esport d'equip on cada peça és important. Mar, vent, disciplina, estratègia, velocitat i passió, tot això i més és l'esport de la vela de creuer.

La passió de navegar es porta a la sang

John Fitzgerald Kennedy va explicar una vegada a un grup de regatistes: «Tots nosaltres tenim a les venes exactament el mateix percentatge de sal que existeix a l'oceà, i per tant tenim sal a la nostra sang, a la nostra suor i a les nostres llàgrimes. Estem vinculats a l'oceà. I quan anem al mar -ja sigui per navegar o contemplar-lo-, estem tornant al lloc d'on venim».

Aquesta cita exemplifica a la perfecció el vincle inherent entre les persones i el mar, que, a vegades, invoca els sentiments més profunds de la gent a enfilar-se a bord d'una embarcació en un medi desconegut, misteriós, salvatge i interminable.

Però si a aquest lligam amb el regne de les onades, dels vents, dels ocells d'alta mar i de la fauna marina hi afegim l'adrenalina de la competició del món de les regates, el resultat és un esport increïble per a tothom que el practica. Tant és així, que la disciplina del creuer, dia rere dia, suma nous navegants atrets per l'incomparable entorn on es desenvolupa i per les emocions que s'hi poden viure. 

En aquest esport, recordant la cita de JFK, la sang simbolitza la passió, la suor, l'esperit d'equip i de sacrifici, i les llàgrimes, les profundes sensacions que ens desperta navegar

El creuer de competició: des del Mediterrani al món

La disciplina del creuer agrupa una àmplia varietat de classes, embarcacions, categories i tipologies de regates. El tret comú és que l'embarcació de creuer (d'unes dimensions més grans que la vela lleugera) disposa d'una cabina habitable a l'interior. 

A Catalunya se celebren anualment centenars de regates de creuer. Poden ser des de socials a internacionals. La tipologia d'aquestes regates pot ser diversa: tripulació, travessia i oceàniques

Les de tripulació solen ser regates de dia, de recorreguts al vent, i acostumen a durar uns quants dies. L'embarcació que acumula menys punts al final de totes les proves és la guanyadora. La velocitat i l'eficiència són claus.

Les travessies es divideixen en dos tipus: les costaneres i les d'altura. Les primeres, com el nom indica, se celebren a prop de la costa i les segones, en alta mar. Hi ha tres categories: solitaris, a dos (dos tripulants) i tripulació (més de dos tripulants). 

Les oceàniques són les més complexes de totes i només són aptes per a navegants molt experimentats. Aquestes regates poden durar molts dies, setmanes i fins i tot mesos. L'estratègia és determinant per arribar a port abans que els contrincants, tant o més que la velocitat. 

Catalunya, ideal per aprendre a navegar en creuer

Catalunya i el Mediterrani són ideals per iniciar-se en aquesta disciplina. A llarg de tota la costa catalana trobem diverses escoles, reconegudes per la Federació Catalana de Vela, que ofereixen la possibilitat d'aprendre a navegar en creuer.

En aquests cursos els alumnes aprendran els conceptes bàsics de la navegació, els diferents rols dintre d'un creuer, les maniobres bàsiques, els rumbs i el control de la velocitat, a amarrar i desamarrar a port, i a navegar amb el suport d'un instructor, entre d'altres. 

Si vols estar al dia de les regates que se celebren a Catalunya, t'animem a descobrir l'àrea de creuer del web de la Federació o a seguir la pàgina de Facebook de la Vela Catalana de Creuer.

©Fotografia de la Regata Guíxols Medes: Torveo / CN Sant Feliu


Descobreix les millors activitats d'estiu per als teus fills amb les escoles de la vela catalana

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

L'estiu està a punt de començar i si esteu buscant una activitat divertida i refrescant per als...

Read more
escoles de vela de catalunya

Escoles de Vela Reconegudes de Catalunya, Escoles amb Denominació d’Origen

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Les gambes de Palamós, l’oli de Siurana, les anxoves de l’Escala o el cava del Penedès, a Catalunya...

Read more