Torna al Blog

Vela Inclusiva, vela per a tothom

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

La Vela Inclusiva és molt més que una pràctica esportiva integradora; és una actitud vers la vida i un esport que omple de benestar totes aquelles persones que la practiquen. 

És el mateix la Vela Adaptada que la Vela Inclusiva?

Abans d'endinsar-nos en tots els detalls que fan de la Vela Inclusiva una activitat molt enriquidora, cal tenir clar que l'esport adaptat i l'esport inclusiu són dos conceptes diferents que tenen en comú la participació de persones amb diversitat funcional en activitats esportives. 

L'esport adaptat implica adaptacions específiques en les regles, l'equipament o l'entorn per permetre la participació de les persones amb discapacitat. L'objectiu de l'esport adaptat és proporcionar oportunitats de pràctica esportiva per a aquest col·lectiu, ajustant les condicions de l'esport convencional per acomodar les seves necessitats específiques.

Per altra banda, l'esport inclusiu té com a objectiu la participació i integració de persones sense i amb diversitat funcional en la mateixa activitat esportiva. Es tracta d'eliminar les barreres i les limitacions per tal de permetre que persones amb diferents capacitats participin conjuntament en la mateixa activitat esportiva, compartint, en la mesura del possible, els mateixos espais, equipaments i experiències. L'esport inclusiu promou la igualtat d'oportunitats i la convivència entre tots els participants, independentment de les seves habilitats o discapacitats.

A la Vela Inclusiva la discapacitat es queda a terra

A la Federació Catalana de Vela, gràcies al suport del Consell Català de l’esport, impulsem la Vela Inclusiva per normalitzar l’accés i la pràctica de la vela per a tots els col·lectius amb diversitat funcional, per tal de garantir que la igualtat d’oportunitats, a més d’un dret universal, sigui una realitat.

Per això, disposem d’un programa que dinamitza propostes i actuacions adreçades a les persones amb discapacitats per tal de millorar-ne la qualitat de vida a través de l’esport. A més, es treballa perquè cada vegada hi hagi més tècnics especialitzats en aquesta matèria i perquè les instal·lacions estiguin adaptades a tots els col·lectius. 

Quins són els pilars de la Vela Inclusiva?

Seguretat, comoditat i autonomia: tres variables clau perquè les instal·lacions i els espais dels clubs i les escoles de vela s’adaptin a les diferents realitats que es poden trobar per donar resposta a les necessitats dels diferents col·lectius amb diversitat funcional. 

A més d’aquestes infraestructures, resulta imprescindible un personal tècnic especialitzat en matèria de Vela Inclusiva capaç d’empatitzar amb aquestes persones. 

Un cop a l’aigua, les persones amb discapacitat gaudeixen de l’esport de la vela de la mateixa manera que ho fa una persona sense cap mena de discapacitat. Un fet que reforça el lema de la Vela Catalana quan es refereix a aquesta pràctica: a la Vela Inclusiva la discapacitat es queda a terra

Cal recordar que, ja de per si, la vela és un esport capaç d’augmentar l’autoestima de les persones que la practiquen i d’incentivar les relacions socials. A més a més, es practica en contacte directe amb la natura, en un entorn diferent de l’habitual i a l’aire lliure, cosa que contribueix a reforçar l’estat anímic i de salut de les persones. 

 

Vela Inclusiva en Família

Des de la Federació Catalana de Vela s’ha desenvolupat un projecte específic destinat a infants i joves amb diversitat funcional. L’objectiu és potenciar-ne l’autonomia i la llibertat vers la família (pares, mares i tutors); una experiència enriquidora per a tots els participants i també per a les seves famílies.

El format de l'activitat és de 4 sessions d'una durada de 3 hores cadascuna. L’activitat té dues parts ben diferenciades: una primera en què els infants o joves amb diversitat funcional naveguen juntament amb els seus tutors, i una segona en què ho fan per separat. D’aquesta manera, en la primera part es reforcen els vincles entre els implicats i, en la segona, ambdues parts guanyen independència.  Gràcies al suport del Consell Català de l’Esport, aquesta activitat està parcialment subvencionada i té un preu simbòlic. 

On podeu gaudir d’aquesta activitat? A les nou escoles de vela adherides: GEN Roses, CNCB & CV Palamós, CN d’Arenys de Mar, Vela Mataró, CN El Masnou, Barcelona International Sailing Center (BISC), CN l’Escala, CN El Balís i CV Blanes. 

Si voleu conèixer les dates, els horaris i inscriure-us, feu clic en aquest enllaç.
Volem participar-hi!

escoles de vela de catalunya

Escoles de Vela Reconegudes de Catalunya, Escoles amb Denominació d’Origen

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

Les gambes de Palamós, l’oli de Siurana, les anxoves de l’Escala o el cava del Penedès, a Catalunya...

READ MORE
Viu la Vela

Navegar cap al futur: La Copa Amèrica ens apropa al mar

Image of Federació Catalana de Vela
Federació Catalana de Vela

La Federació Catalana de Vela s'ha compromès a convertir la Copa Amèrica en molt més que un...

READ MORE